Milline on pikendatud rinnaga toitmine

Kui mu esimene laps oli teel, lugesin imetamise eeliseid ja teadsin, et see on midagi, mida tahan proovida. Perekond toetas ja julgustas minu otsust toita iga oma kolme last rinnaga. Kuid see toetus veidi kõikus, mida vanemaks iga laps sai.

Imetasin oma lapsi vastavalt 18, 20 ja 22 kuud ja ma ei kahetse. Isegi külgmised silmad, mis mulle teed juhtisid, ei vähendanud minu kogemust nende imetamisel.

Pikendatud rinnaga toitmine õpetas mulle nii palju enda ja minu kui ema võimete kohta. Alates visadusest kuni oma lastega sideme tugevdamiseni ei läheks ma tagasi ega muudaks meie reisidel midagi.

Miks me valisime pikendatud rinnaga toitmise

Olen esimene, kes tunnistab, et ma ei valinud teadlikult oma esimest last väikelapseeas rinnaga toita. Ma ei olnud imetamisega üldse kursis, kui sain teada, et olen rase. Ma ei mäletanud täpselt, kas mõni mu noorem sugulane oli pudeli- või rinnapiimaga toidetud. Isegi kui nad oleksid rinnaga toitnud, ei tohtinud ma seda kunagi näha.

Imetamine mustade kogukonnas on midagi, mida (kuni viimase ajani) pole eriti avalikult tehtud. Haiguste tõrje ja ennetamise keskuste (CDC) andmetel kogevad mustanahalised emad ebaproportsionaalselt palju rinnaga toitmise takistusi, sealhulgas juurdepääsu puudumine haridusele ja professionaalsele või eakaaslaste toele.(1)

Sel ajal soovitas Ameerika Pediaatriaakadeemia (AAP) esimese kuue kuu jooksul ainult rinnaga toitmist, seejärel jätkas rinnapiima pakkumist tahke toidu kõrval kuni 12 kuu vanuseni. Ma tegelikult ei teadnud, kas pärast seda rinnaga toitmise jätkamisest on kasu. Isegi mu lapse arst ütles mulle, et kuna mu poeg oli piisavalt vana, et juua lehmapiima, oli rinnaga toitmine muutunud pigem minu enda mugavuse kui tema hüvanguks. Mul oli nii palju inimesi, kes pidasid seda tol hetkel ebavajalikuks, kuid mu enda emainstinktid käskisid mul jätkata.

Tänapäeval toetab rohkem uuringuid lapse imetamise eeliseid väikelapseeas. AAP soovitab nüüd ainult rinnaga toita kuus kuud ja toetab rinnaga toitmise jätkamist kaks aastat ja kauem, kuna rinnapiim on väga toitev – see pakub jätkuvalt tasakaalustatud valkude, rasvade, süsivesikute, vitamiinide ja mineraalainete segu, mis on kohandatud teie lapse kasvavatele vajadustele.(2)

Imetamist väikelapseeas on seostatud kaitsega erinevate infektsioonide ja haiguste eest, täiendava toitumise ja kognitiivse arenguga. Ka emadele on palju eeliseid, sealhulgas madalam vererõhk ja vähenenud risk haigestuda teatud vähivormidesse või sünnitusjärgsesse depressiooni.

Mis tunne on väikelapse imetamine

Beebi esimest korda rinnaga toitmine kaasnes oma katsetustega. Mu vanimal pojal oli kehv riiv, mis võib põhjustada nibude lõhenemist, ja see sundis mind peaaegu loobuma. Minu teisega tekkis meil soor (mis oli ausalt öeldes 10 korda hullem kui lõhenenud rinnanibud). Väikelaste imetamine on aga hoopis teine ​​pallimäng.

Mõnes mõttes oli see lihtsam. Kui mu beebid said vanemaks, said nad aru, millal ja kus on kohane imetada, ning sõid palju väiksema vaevaga kui väiksena. (Ikka pole midagi sellist, et väike inimene kõnnib teie juurde ja tõstab teie riided üles, nõudes süüa.) Kuid väikelapseeas astusin tõesti sammu tagasi, et mõelda, mida me teeme. Selle protsessi käigus õppisin palju oma jõu ja visaduse kohta.

Mulle tutvustati “võimlemise” maailma. Ma ei ole veel imetanud väikelast, kes ei arvanud, et minuga kiindunud olles on võimalik ümber pöörata, peas seista ja akrobaatikat teha. Samuti küsisin endas pidevalt küsimusi, muretsedes selle pärast, kas mu lapsed eelistavad rinnaga toita, mitte süüa tahket toitu, mis nõudis neil rohkem tööd. Iga kuu hindasin, kui kaua peaksime jätkama, kuid jäin selle juurde.

Kuidas teised reageerisid minu otsusele rinnaga toitmist jätkata

Pikendatud rinnaga toitmine on endiselt üsna haruldane ja seetõttu peetakse seda ühiskonna standardite järgi ebatavaliseks. CDC andmetel toidab 12 kuu pärast rinnaga ainult 36 protsenti emadest.(3) See arv väheneb 18 kuu pärast 16 protsendini.

Mustanahalise naisena olin ma veelgi vähemuses: ainult 24 protsenti mustanahalistest naistest imetab 12-kuuselt. USA-s eksisteerivad endiselt rinnaga toitmise tõkked, sealhulgas rinnaga toitmist toetavate hooldussüsteemide puudumine. Statistikale aitavad kaasa sellised tegurid nagu mustanahaliste kehade üleseksualiseerimine, “märgade õdede” traumeeriv ajalugu ja töö paindlikkus.

Mu eakaaslased olid sageli hämmingus, et otsustasin üldse rinnaga toita, rääkimata peaaegu kahest aastast. Kui mu lapsed olid väikelapsed, olin kuulnud kõike alates “ma ei saanud seda teha, sest tundsin end seksuaalselt” kuni “see laps on piisavalt vana, et ise süüa”.

Tundub imelik, et teistel inimestel oli isegi arvamus millegi kohta, mis ei avaldanud neile ega nende kehale otsest mõju, kuid oli selge, et minult oodatakse majutust. Avastasin, et proovisin oma väikelast rinnaga toita, kui kedagi teist läheduses polnud, et ma ei peaks arvamustega tegelema. Kui oleksime avalikult väljas, hoolitseksin selle eest, et mul oleks suupisted pakitud, kuni saame kahekesi olla.

Siiski veetsin palju tööpäevi käsitsi autos pumpades, et varusid hoida. Otsisin Internetist, et leida toetavaid turustusvõimalusi, nagu Facebookis mustanahaliste emade rinnaga toitmise tugirühm ja loojad, kes jagavad oma teekondi Instagramis. Ja kuigi mul oli oma partneri vankumatu tugi igal sammul imetamise teekonnal, ei vaadanud ma ka seda tema poole. Oli ainult kaks inimest, kelle mugavuse pärast olin tõeliselt mures – minu ja mu beebi.

Kuidas ma teadsin, et meie pikendatud imetamise teekond on läbi

Kuigi ma tean, et paljud emad otsustavad imetada veel väikelapseeas, ei saanud ma ühegi oma väikese lapsega päris 2-aastaseks. Iga kord teadsin, et imetamine hakkab lõppema.

Kõigil meie reisidel oli punkte, kus ma suutsin selgelt eristada mugavusõendust vajadusest tingitud põetusest. Teadsin, et nad on valmis lõpetama ja mis veelgi olulisem, olin valmis ka oma keha tagasi võtma. Imetamise lõpetamises minu jaoks süümepiinu polnud.

Kui ma aga oma tütre, meie noorima ja viimase lapse imetamise lõpetasin, tundsin ma emotsioonide segu. Tahtsin, et see läbi oleks, kuid teadsin ka, et mind pole enam kunagi sel viisil vaja. Ma leinasin kõige rohkem tema imetamise teekonna lõppu ja see on täiesti normaalne ja kehtiv tunne. Ükskõik kui otsustate oma lapse võõrutada, teadke, et sellega kaasnevad tõusud ja mõõnad, rõõmud ja kurbus. Kuigi see on raske, saate sellest üle.

Pikendatud rinnaga toitmine oli meie perele ilus kogemus. Ja kuigi minu kogukonnas ei pruugi see olla norm, loodan, et ilusamad mustanahalised naised võtavad omaks oma võime oma kehaga elu anda ja säilitada. Me oleme selleks loodud.